α

α

Δευτέρα 8 Ιουνίου 2015

Ξεβρακώματα (πολιτικοοικονομικά) με τον φίλο μου τον Λευτεράκη...



Τις προάλλες, είχα βρεθεί στο Μαρούσι. Διασχίζοντας την Κηφισίας, ξάφνου, διαβάζω σε μιαν επιγραφή: ΚΡΕΠΗΛΑΤΕΙΟ



«Αυτά είναι! Από την...παραγωγή στην κατανάλωση», λέω στον φίλο μου τον Λευτεράκη.

 
«Τί εννοείς;;;»



«Προχωρημένα συστήματα. Είναι ταυτόχρονα κρεπερί και...πιλάτες! Με το που την...τρως, κατευθείαν την καις!!!»



«Αμάν, αυτό το χιούμορ σου! Παγώσαμε. Πιο κρύο και από του...Σόιμπλε είναι», μου λέει ο φίλος μου ο Λευτεράκης, ο οποίος είχε την ατυχία να βρίσκεται δίπλα μου!



«Περνώντας απ' το δάσος συνάντησα κηδεία, ήταν του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, θεοί τί ευτυχία!! χαχα! Εγώ πάντως πιστεύω, ότι δεν είναι το ξανθό γένος αυτό που θα μας σώσει αλλά το...κυανό!! Οι Γερμανοί δηλαδή. Οι πατριώτες του Σόιμπλε. Σόι...μπλε!!!»



«Θα πεις κι άλλα τέτοια αστεία;», αγανάκτησε ο Λευτεράκης.



«Θα λέω αστεία μέχρι να...σοβαρευτούν οι Έλληνες και οι λοιποί λαοί της Ευρώπης. Μέχρι να ξαναγίνουν έθνη από...ανώνυμες εταιρείες, μέχρι να κόψουν τον...νοητικό αυνανισμό του μισανθρωπικού πολυφυλετισμού, μέχρι να εκλέξουν πατριώτες ηγέτες για να τους αντιπροσωπεύουν και ουχί τα...εν λόγω πουλημένα τομάρια των τραπεζιτών-τοκογλύφων, μέχρι το κάθε Ευρωπαϊκό κράτος να ξαναποκτήσει το δικό του, εθνικό του νόμισμα, μέχρι τότε ναι, θα λέω αστεία! Διότι εάν τα πάρω στα σοβαρά θα παρεκτραπώ και σοβαρά και θα με...μαζεύουνε», του απήντησα...σοβαρά!



«Καλά, τα παραπάνω. Αλλά γιατί το κάθε κράτος θα πρέπει να έχει το δικό του νόμισμα;;»



«Διότι στο νόμισμά σου συμπεριφέρεσαι ακριβώς, όπως στην σημαία σου! Δεν το υποστέλεις ποτέ! Διότι το νόμισμά σου είναι το αρτιότερο, λειτουργικότερο δημοσιονομικό σου εργαλείο! Διότι με το να ορίζεις την νομισματική σου πολιτική, ορίζεις και κατευθύνεις κατά το δοκούν την οικονομία σου! Διότι εάν στερείσαι του εθνικού σου νομίσματος τότε δεν ελέγχεις το εμπορικό σου ισοζύγιο και μετατρέπεσαι σε...σκουπιδότοπο των διεθνών πολυεθνικών!! Γνωρίζεις, ότι τα τελευταία 15 χρόνια εισάγαμε μέχρι και...μεταλλαγμένα, καρκινογόνα πατατάκια;;»



«Δεν διαφωνώ, επί της ουσίας. Μακάρι ποτέ να μην μπαίναμε στην Ευρωζώνη. Εάν όμως φύγουμε αυτή την στιγμή, αυτό θα ήταν καταστροφή για τον τόπο! Θα χρεοκοπήσουμε και οι πρώτοι, οι οποίοι θα την πληρώσουν θα είναι ο φτωχός κοσμάκης, Γιάννη. Οι πλούσιοι έχουν κάνει τις καβάτζες τους. Και στο φινάλε, μην το…χρουσουζεύεις, τώρα που είμαστε κοντά στο κλείσιμο της συμφωνίας με τους εταίρους μας», χαμογέλασε ο φίλος μου ο Λευτεράκης



«Όντως, είμαστε εν αναμονή της  πολύκροτης συμφωνίας. Τέτοιος…κρότος δεν παρήχθη ούτε από την...Συμφωνική Ορχήστρα του Λονδίνου! Απώτερος στόχος είναι να πάρουμε την...δόση μας για να μην χρεοκοπήσουμε, όπως είπες. Για την ακρίβεια, να μην χρεοκοπήσουν οι...δανειστές μας διότι η Ελλάς έχει ήδη χρεοκοπήσει εσωτερικά και ελεγχόμενα! Και αυτό συμβαίνει κάθε δευτερόλεπτο που περνάει αφού το ήδη διαλυμένο κράτος δεν είναι εντάξει στις υποχρεώσεις του απέναντι στους Έλληνες πολίτες, δεν επιστρέφει τον ΦΠΑ στις επιχειρήσεις, δεν πληρώνει τους εργολάβους, οι οποίοι δούλεψαν στα δημόσια έργα, δεν πληρώνει τους προμηθευτές φαρμάκων και υλικών πρώτης ανάγκης στα νοσοκομεία, έχει περάσει σε αυθαίρετες μορφές εσωτερικού δανεισμού βάζοντας το μακρύ του χέρι, ως και στα ταμεία των Δήμων και όλα αυτά...για να εξοφλούμε κατά κεραία τους αλλοδαπούς δανειστές μας! Κατά συνέπεια, βιώνουμε μια συνεχώς εξελισσόμενη, ελεγχόμενη χρεοκοπία αφού η Ελλάς έχει ήδη χρεοκοπήσει, ως προς τους Έλληνες πολίτες, αποκλειστικά και μόνο για να αποπληρώνουμε το χρέος μας και να παραμένουμε στο Ευρώ! Εσύ πώς το βρίσκεις αυτό;; Μήπως τραγικό;!», κάγχασα.



«Ναι αλλά εάν πάμε σε εθνικό νόμισμα, αυτό δεν θα αξίζει μία. Άσε, που υπάρχει φόβος να μας πετάξουν έξω ακόμη και από την Ε.Ε. και να απομονωθούμε διεθνώς», δήλωσε με περισσή σιγουριά ο Λευτεράκης.




«Αυτό μου θυμίζει το γνωστό ανεκδοτάκι, ξέρεις.»




«Ποιό;;»




«Φοβάμαι μήπως κάποια στιγμή με εγκαταλείψουν όλοι και…μείνουν μόνοι τους!!Ο πραγματικός φόβος Λευτέρη μου είναι μήπως αφήσουν...την αφεντιά μας μέσα και σηκωθούν να φύγουν αυτοί ενώ εμείς θα μείνουμε με το…Ευρώ στο χέρι! Αυτό δηλαδή θα γίνει με μαθηματική ακρίβεια διότι τo Ευρώ δεν αντιπροσωπεύει απολύτως τίποτε και πολύ σύντομα θα διαλυθεί!»




«Δεν καταλαβαίνω.»




«Κοίταξε, αλλότριοι και εγχώριοι νταβατζήδες έχουν κατατρομοκρατήσει την κοινή γνώμη, ότι εάν δεν είμαστε εντάξει στις δανειακές μας υποχρεώσεις θα μας πετάξουν από το Ευρώ. Μέγα ψέμα! Όπως οι τράπεζες θέλουν να δίνουν χρήμα για να εισπράττουν τόκους, κατ’ ανάλογο τρόπο και το διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα θέλει να έχει πελάτες. Στην Ελλάδα για παράδειγμα, οι τράπεζες κουρεύουν δάνεια,  κάνουν δηλαδή  αναδιάρθρωση σε δάνεια επιχειρήσεων. Εάν ένας επιχειρηματίας πτωχεύσει τον χρηματοδοτούν ξανά και ξανά για να έχουν λαμβάνειν και να τον έχουν αιωνίως και…αενάως όμηρο. Παρόμοιες πρακτικές εφαρμόζει και το διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα εντός του Ευρώ. Μας εξώθησε σε δανεισμό, ο οποίος θα αποπληρωθεί με…καινούριο, συνεχώς αυξανόμενο δανεισμό ούτως ώστε να μας έχουν δεμένους μέχρι και τα τρισέγγονά μας! Μας πτωχεύουν αργά-αργά, μας στραγγίζουν, μας αφαιμάζουν σταγόνα-σταγόνα εντός του Ευρώ! Ακριβώς αυτό σημαίνει χρεοκοπία. Το σχέδιο είναι να μην προβάλλουμε αντιστάσεις διότι η άσκηση οικονομικού ελέγχου στην...καμπούρα σου δεν σου επιτρέπει να ασκείς με την σειρά σου την δική σου αυτόνομη, εθνική εξωτερική πολιτική ούτε να έχεις φωνή. Μόλις όμως δουν, ότι είμαστε τόσο κατεστραμμένοι, που δεν πρόκειται ποτέ να τους αποπληρώσουμε, διαλύουν οι ίδιοι το ενιαίο Ευρωπαϊκό νόμισμα (διότι στο μεταξύ αυτό θα έχει υποτιμηθεί από τα χρέη των κρατών του Ευρωπαϊκού Νότου) και τα χρέη μας διαγράφονται με αντάλλαγμα τον ορυκτό μας πλούτο.»




«Αυτό είναι σενάριο. Γιατί πιστεύεις, ότι θα διαλυθεί το Ευρώ;; Το πιθανότερο είναι να…διαλυθούμε εμείς!», ξαναχαμογέλασε πικρόχωλα αυτή τη φορά ο Λευτεράκης.




«Διότι το Ευρώ δεν αντιπροσωπεύει καμία πραγματική Ευρωπαϊκή οικονομία! Γι’ αυτό τον λόγο και οι ρυθμοί ανάπτυξης της Ευρωζώνης από την στιγμή κυκλοφορίας του Ευρώ είναι…μηδέν! Αποτελεί μια φούσκα, ένα κοστούμι, το οποίο δεν είναι στα μέτρα κανενός Ευρωπαϊκού κράτους, ένα βαρύ νόμισμα, το οποίο φαινομενικά προάγει και αναδύει ανεπτυγμένες Ευρωπαϊκές οικονομίες με εξαγωγές, όπως η Γερμανία αλλά κατ' ουσίαν δεν ωφελεί ούτε αυτές αλλά αντίθετα τις εγκλωβίζει στα χρέη των κρατών του Ευρωπαϊκού Νότου! Δεν είναι τυχαίο, ότι η μόνη χώρα η οποία...φλέγεται για να μην διαλυθεί το Ευρώ είναι...οι ΗΠΑ, η οποία μάλιστα έχει χρηματοδοτήσει με πάνω από 1 τρισ. Ευρώ την Κεντρική Ευρωπαϊκή Τράπεζα την τελευταία επταετία!»




«Μα, πώς γίνεται αυτο;;»



  
«Αυτή την στιγμή, το δολάριο στηρίζεται χάρη στην υψηλή τιμή του Ευρώ. Το Ευρώ δημιουργήθηκε και συνεχίζει να υπάρχει με την χρηματοδοτική ενίσχυση των Αμερικανών. Εάν η FED (η Κεντρική Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ) “κόψει” τις παροχές δολαριακών swaps προς την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, (ΕΚΤ) το Ευρώ έχει “τελειώσει” την επομένη ημέρα το πρωί! Διότι πολύ απλά, η ΕΚΤ έχει εξαντλήσει τα αποθέματά της σε ρευστότητα ενώ δεν έχει καμία δυνατότητα να βγει στις αγορές και να δανειστεί από μόνη της για τον πολύ απλό λόγο, ότι τα επιτόκια δανεισμού (spreads) θα εκτοξευθούν στα ύψη αφού η ΕΚΤ σηκώνει τα βάρη και "πληρώνει τις αμαρτίες" όλων των κρατών της Ε.Ε., με αποτέλεσμα οι επενδυτές για να της δανείσουν χρήματα θα απαιτήσουν πολύ υψηλό επιτόκιο. Ευτυχώς όμως, “καθαρίζουν” οι φίλοι μας οι Αμερικανοί!»




«Καλά και η σύγκρουση δολαρίου-Ευρώ;;»




«Στην πραγματικότητα οι Η.Π.Α. πιέζουν την Γερμανία να δεσμευτεί περισσότερο με το Ευρώ από ότι έχει κάνει έως τώρα. Γι αυτό και προσπαθούν να πείσουν τους Γερμανούς να κάνουν κάποιες υποχωρήσεις για να μην υπάρξει Grexit. Τους Αμερικανούς συμφέρει…τα μάλα  να κυριαρχούν στην Ευρώπη συνθήκες σκληρού Ευρώ, ούτως ώστε οι εν δυνάμει ανταγωνιστικές, ως προς αυτούς εθνικές οικονομίες της Γερμανίας, της Γαλλίας και της Ιταλίας, να “βουλιάζουν” μέσα σε ένα Ευρώ, το οποίο εμπεριέχει τα βαρίδια όλων  των χρεών της Ευρώπης και να μετατρέπονται σε ελεγχόμενες. Με αυτόν τον τρόπο, οι Η.Π.Α. εξολοθρεύουν κάθε αξιόλογο, πιθανό τους αντίπαλο. Κατάλαβες τώρα πώς παίζεται αυτός ο…αδυσώπητος πόλεμος Ευρώ-δολαρίου;;!»



«Χμ, με μπερδεύεις. Δεν το γνώριζα αυτό», δήλωσε προβληματισμένος ο Λευτεράκης



«Έτη και έτη κράζω και...θαυμάζω με τον νοητικό (αν)εγκέφαλο όσων συμπολιτών μας δεν αντιλαμβάνονται, ότι συνθήκες Ευρώ σημαίνουν φτωχοποίηση των Ευρωπαϊκών κρατών! Μόνο οι...πτωχοί των πνεύματι  πιστεύουν, ότι η είσοδός μας στο κοινό Ευρωπαϊκό νόμισμα δεν έγινε βάση σχεδίου. Ενός σχεδίου οδυνηρού για τον Ελληνισμό! Αρχής γενομένης, από την Κυβέρνηση Σημίτη, η οποία συνεφώνησε με την Goldman Sachs να φτιασιδώσει με λογιστικά τερτίπια το χρέος της Ελλάδας, έναντι αδράς αμοιβής, ούτως ώστε η χώρα μας να εισέλθει στην Ο.Ν.Ε. Απότοκος τούτου, ήταν η πώληση του χρυσού της Ελλάδος στην Γερμανία αμέσως μόλις κατηργήθη η δραχμή αφού προηγουμένως ο εθνοπροδότης Σημίτης είχε προλάβει να διαλύσει τα ασφαλιστικά ταμεία, παίζοντας τα χρήματα των ασφαλισμένων Ελλήνων στο χρηματιστήριο! Αυτό ήταν το πρώτο μέρος του σχεδίου χρεοκοπίας της Ελλάδος.»



«Ακόμη τον έχουν έξω αυτόν;!!», ανεφώνησε αγανακτισμένος ο Λευτεράκης



«Δυστυχώς, δεν είναι μόνο αυτός. Όλες οι μετέπειτα Ελληνικές Κυβερνήσεις απετέλεσαν κομμάτι αυτού του σκοτεινού σχεδίου για την χώρα μας, το οποίο ακόμη βρίσκεται σε εξέλιξη. Το Ευρώ δεν ήταν τίποτε άλλο από το...τυράκι για να λαμβάνουμε από τους εταίρους μας φτηνά δανεικά, με αντάλλαγμα την…ανακατασκευή μας από την αρχή! Αεροδρόμια, εξοπλισμοί, πολιτικό έλεγχο μέσω Siemens, και βεβαίως την εκχώρηση μέσω Αγγλικού δικαίου της δημόσιας (και ιδιωτικής περιουσίας, όταν οι Ελληνικές τράπεζες αγοραστούν από τις ξένες) αλλά και του ορυκτού μας πλούτου!  Μας υπεχρέωναν να δανειζόμαστε από συγκεκριμένες Γαλλικές και Γερμανικές τράπεζες, ως αντάλλαγμα για να μας παρέχουν προγράμματα ΕΣΠΑ και Ευρωπαϊκά πακέτα στήριξης, τα οποία πήγαιναν στις τσέπες των εγχωρίων ημετέρων ολιγαρχών ενώ ταυτόχρονα θάβαμε την εθνική μας παραγωγή! Είναι ή δεν είναι όλα αυτά πράξεις εσχάτης προδοσίας;;», κραύγασα!




«Το δίχως άλλο. Κάτσε όμως να δούμε τι θα κάνει και ο Τσίπρας. Εξάλλου, κάτι μπορεί να γίνει και με τις πολεμικές αποζημιώσεις. Το έθιξε άλλωστε το θέμα, όταν ήταν στο Βερολίνο.»




«Δυστυχώς ή ευτυχώς, δεν είναι ζήτημα προσώπων αλλά πολιτικών. Οι πολιτικές πρακτικές της Ευρωζώνης αποτελούν μιαν ατέρμονη διαδρομή γύρω από ένα σημείο. Αυτό της ελεγχόμενης φτωχοποίησης των Ευρωπαϊκών εθνών-κρατών! Με άλλα λόγια, ο ΣΥΡΙΖΑ θα "βαράει" τους...ζουρνάδες και εμείς θα χορεύουμε γύρω-γύρω από την φτώχεια! Όσο και αν Αμερικανοί και Ιάπωνες διαρρηγνύουν τα ιμάτιά τους για…ποσοστιαία χαλάρωση σε συνθήκες αποπληθωρισμού. Όπερ μεθερμηνευόμενον εστί, ότι καίγονται για να υπάρξει τέλος της παρούσας, υφεσιακής πολιτικής της λιτότητας στην Ευρώπη και την εξισορρόπηση της Ευρωζώνης, η οποία θα διαιωνίσει την ύπαρξή της, ακριβώς για τους λόγους, που σου προανέφερα. Στο ξαναλέω. Η νομισματική ένωση ισοδυναμεί και θα ισοδυναμεί με φαύλο κύκλο πολιτικοοικονομικής...παράνοιας και είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με συνθήκες...ενσαρκωμένης δυστυχίας για όλους τους Ευρωπαϊκούς λαούς. Τελεία και παύλα! Όσο για τις Γερμανικές αποζημιώσεις, τώρα σώθηκες! Κάτι τέτοιο δεν…παίζει, απλά διότι η ΕΡΕ του Κωνσταντίνου Καραμανλή τις έχει απεμπολήσει με ψήφισμα της Βουλής των Ελλήνων από το 1959! Εξάλλου, σκέψου να ζητήσουν οι...Πέρσες τις πολεμικές αποζημιώσεις από τους κληρονόμους του Μεγάλου Αλεξάνδρου και το αναγκαστικό δάνειο όλου του χρυσού τους, που μεταφέρθηκε με μουλάρια στη Μακεδονία!», αστειεύτηκα.



«Χαχα! Καλά, έχω μείνει...παγωτό! Δεν είναι κακή ιδέα να πάω να φάω...ένα παγωτό», είπε ο φίλος μου ο Λευτεράκης.



«Καθόλου κακή ιδέα. Από εδώ πηγαίνεις κι εσύ;; Ωραία. Κι εγώ από δω πηγαίνω.», του είπα.



Και τράβηξε ο καθένας προς την…αντίθετη κατεύθυνση, όπως ο συγχωρεμένος ο Αυλωνίτης, που υπεδύετο τον Γύλο, στην Ελληνική ταινία, "Η σοφερίνα"
Τα σέβη μου.















Δεν υπάρχουν σχόλια:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails